Barion Pixel
+36 1 353 6803  I info@impactworks.hu

Hogyan nyaraljunk úgy, hogy az hosszabb időre feltöltsön minket?

Hogyan nyaraljunk úgy, hogy az hosszabb időre feltöltsön minket?

A legtöbben a nyarat egy hosszabb pihenéssel is összekapcsoljuk, és gyakran egész évben izgatottan várjuk, hogy kiszakadjunk a mindennapi körforgásból. Szerencsére ügyfeleinknél is azt tapasztaljuk, hogy felértékelődött a jóllét szerepe és a munkáltatók támogatják a munkavállalók pihenését (gyakran extra szabadnapokkal is!). Az azonban, hogy hogyan osztjuk el a pihenésre szánt szabadnapjainkat, ahány ház, annyi szokás. Pszichológusként érdekel a kérdés, ezért utánajártam: van-e jelentősége a feltöltődés szempontjából annak, hogy rövidebb vagy hosszabb időre szakadunk ki a munkából, és hogyan tehetünk azért, hogy a nyaralás hatásai hosszabb távon velünk maradjanak?

A nyaralásnak számos bizonyítottan pozitív hatása van: jobb lesz a közérzetünk, csökken a stressz-szintünk, így alapvetően a kiégés megelőzése és az egészségünk megőrzése szempontjából is kiemelkedően fontos olykor kiszakadni. Ezenkívül a környezetváltozás a kreativitást is serkenti, így előfordulhat, hogy különféle ötletek fogalmazódhatnak meg bennünk, hiszen alapvetően agyunk teljesen más működésbe kapcsol ez idő alatt. Ám gyakran a nyaraláshoz irreális elvárásokat társítunk, például, hogy az egész év során felgyülemlett fáradtságot majd egy-két hét alatt ki fogjuk pihenni vagy hogy akár a kiégés egyes fázisaiból ez jelentheti a kiutat.

Különböző tanulmányok és kutatások készültek a nyaralást követő hatások felmérésére, s sajnos a legtöbb azt mutatja, hogy a nyaralás alatt tapasztalt pozitív érzések és magasabb energiaszint viszonylag hamar visszarendeződik az előtte tapasztalt általános szintre. Sokan már egy hét után ugyanazt a fizikai és érzelmi állapotot érzékelték, mint a nyaralás előtt, de szerencsésebb esetben is általában 2-4 hétig volt tapasztalható ez a feltöltött állapot. Ráadásul, mindezek az eredmények függetlenek attól, hogy egy több hetes vagy csupán néhány napos kikapcsolódásról érkezünk vissza.

 

Boldogsággörbe a nyaralás alatt

Azt is megvizsgálták, hogy a nyaralások alatt mikor érjük el a boldogságszintünk csúcsát: azt találták, hogy a pihenés kezdetén a boldogságszintünk alapvetően azon a ponton van, ahol a mindennapokban általában (tehát amilyen állapotban nekikezdünk a nyaralásnak), majd átlagosan 2-3 nap szükséges ahhoz, hogy ez elkezdjen megemelkedni. Nagyjából a nyaralás közepére, második felére érjük el azt az állapotot, amikor a leginkább át tudunk szellemülni, el tudjuk engedni a kötelességeinket. A nyaralás végéhez közeledve pedig a boldogságszintünk elkezd csökkenni, ekkor ugyanis már meg kell barátkoznunk azzal a gondolattal, hogy hamarosan újra vissza kell rázódni a mindennapi rutinba. Az, hogy ez mennyire erőteljesen jelentkezik, nagyban függ attól, hogy az illető mennyire elégedett a munkájával, a szokásaival, egyszóval a mindennapi életével.

 

Tippek a tartósabb feltöltődéshez

  1. A nyaraláshoz kapcsolódó pozitív érzések kiterjesztése: egy kutatásban két csoport hangulatát és megélt érzelmeit hasonlították össze: azokét, akik éppen nyaralásra készültek és azokét, akik nem terveztek a közeljövőben kikapcsolódást. Azt találták, hogy a nyaralás előtt állók sokkal több pozitív érzelmet éltek meg, mint a másik csoport, mivel napi szinten készültek az utazásra, tervezgették azt, gondolatban többször odaképzelték magukat a nyaralás helyszínére. A pszichológia pedig alátámasztja azt, hogy az izgatottságot, boldogságot kiváltó gondolatok magasabb boldogságszintet idéznek elő. Éppen ezért, a nyaralás hatásainak elnyújtásához a tervezgetés, az erről való beszélgetés jó módszer lehet.
  1. Legyünk tudatosabbak az emlékteremtésben: emlékeink élményeink tárolójaként működnek, s a pozitív pszichológia arra biztat minket, hogy ha szükségünk van rá, bátran hívjunk elő pozitív emlékeket, hiszen ahogy az előbbi példa is mutatja, ez képes megemelni boldogságszintünket. A nyaralás alatt pedig számos élményt elraktározhatunk, melyeket aztán a szürke hétköznapokban előhívhatunk. Meik Wiking boldogságkutató Az emlékteremtés művészete című könyvében számos hasznos tanácsot megoszt arra vonatkozóan, hogyan raktározhatjuk el tartósabban a kedvenc pillanatainkat. Íme néhány példa:
  • Meséld el élményeid minél több embernek! Minél többször felelevenítesz egy élményt, annál erősebbé válik az emlék nyoma.
  • Vond be a lehető legtöbb érzékszerved az emlékteremtésbe! Amikor legközelebb nyaralni mész, azt javaslom, ahelyett (esetleg amellett), hogy a pillanatokat keresed, melyeket le tudsz fotózni, azokat keresd, melyeket emlékeidben erőteljesebben el akarsz tárolni. Egy ilyen meghatározó pillanatot úgy hozhatsz el a leghatékonyabban magaddal, ha minden érzékszerveddel megpróbálsz jelen lenni és az adott pillanatot összekötni egy illattal (ez az egyik legerősebb inger, mely vissza tud hívni egy emléket), egy ízzel, egy képpel, egy hanggal.
  • Örökítsd meg a pillanatot! Természetesen a fotók, a videók és a szuvenírek is képesek minket visszarepíteni az adott pillanatba. Erősíthető ennek a hatása, ha le is írod, milyen volt megtapasztalni egy-egy élményt.
  1. Úgy pihenjünk, ahogy nekünk jól esik: természetesen a nyaralás pozitív hatásainak megtapasztalásában és feltöltöttség szintjében nagy szerepet játszik, hogy milyen típusú kikapcsolódást választunk. Mindenkinek más esik jól, van, aki egy tengerparton, van, aki a Balaton mellett, van, aki otthon, van, aki barátokkal, olyan, aki családdal és olyan is, aki egyedül tudja igazán megélni a töltődést.
  1. Az ’out of office’ legyen valóban az: számos tényezőtől függhet, hogy kinek mennyire nehéz letenni a munkát a pihenés alatt, és a Covid-időszak sem könnyített ezen: megszoktuk, hogy mindig, mindenhol elérhetők vagyunk, otthonunk pedig az irodánk is egyben. Nem hivatalos felmérésekből kiderül, hogy a magyarok is gyakran nézik az emailjeiket a nyaralás alatt, így viszont nem tud bekövetkezni a teljes átszellemülés és kikapcsolás. Éppen ezért érdemes már a nyaralás előtt beállítani az automatikus válaszüzenetet emailjeinknél és aztán kikapcsolni a céges emailekről érkező értesítéseket, illetve lehetőség szerint otthon hagyni a céges telefont/laptopot.
  1. A tartós boldogság a mindennapokban rejlik: ahogy már fentebb is említettük, a nyaralás nem fog világmegváltó csodát tenni. Amennyiben úgy érezzük, nem vagyunk elégedettek a mindennapjainkkal, ott kell megtalálni a változtatandó pontokat. Mindemellett a kiégés elkerüléséhez nem elég egy nyaralás, a hétköznapokban is meg kell tudnunk teremteni a feltöltődés és az élménygyűjtés lehetőségét.

Pihenésre tehát mindannyiunknak szüksége van, így arra biztatunk Titeket is, hogy éljetek ezzel, hiszen a bent maradt szabadságokkal a kompenzáció egy részét hagynátok az asztalon.

Szuper feltöltődést kívánunk mindenkinek!

Novák Dóra

 

 

Felhasznált irodalom:

Sonja Lyubomirsky: Hogyan legyünk boldogok?

Meik Wiking: Az emlékteremtés művészete

https://www.headspace.com/articles/right-types-lengths-vacations-keep-refreshed

https://www.verywellmind.com/why-you-should-take-a-break-3144576

Nawijn, J., Marchand, M. A., Veenhoven, R., & Vingerhoets, A. J. (2010). Vacationers happier, but most not happier after a holiday. Applied Research in Quality of Life5(1), 35-47.:

Nawijn, J., Mitas, O., Lin, Y., & Kerstetter, D. (2013). How do we feel on vacation? A closer look at how emotions change over the course of a trip. Journal of Travel Research52(2), 265-274.