Barion Pixel
+36 1 353 6803  I info@impactworks.hu

Újragondolt vezetőfejlesztési program – A post-pandémia idején

Újragondolt vezetőfejlesztési program – A post-pandémia idején

Ilyen egy újragondolt vezetőfejlesztési program a post-pandémiás kor igényeire szabva

Ma már hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy milyen is volt egy-egy szervezet működése a koronavírus-járványt megelőző időkben, mindemellett a pandémia példátlan kihívások elé állított minden szervezetet, kiváltképp a vezetőket. Ügyfelünk egy olyan koncepciót alkotott meg, mely az alapoktól kezdve igyekszik újraértelmezni a munkavégzés kereteit: a kollaborációt, a távmunkát, a csapatszintű és egyéni felhatalmazás sajátosságait, az irodai tereket és a technológiai feltételeket. Ebben az átalakulási folyamatban arra kértek fel minket, hogy a vezetői készségfejlesztést támogassuk. Az alábbiakban bemutatjuk a program célját, megvalósítását és eddig elért eredményeinket.

A programot 2021-ben indítottuk el, a célja pedig az indulástól kezdve az volt, hogy támogassa ügyfelünk különböző szintű vezetőit az ’új normálisban’ kialakuló hatékony hibrid munkavégzésben, a szervezet számára alapvető fontossággal bíró vezetői aspektusok mentén. Szoros együttműködésben négy alapvető értéket, illetőleg irányelvet fogalmaztunk meg, melyek a Positive Leadership, a Trust (Bizalom), a Feedback (Visszajelzés) és a Remote Leadership.

NWW témakörök

 

Egy fejlesztési program, mely kapaszkodókat nyújt a bizonytalanságban

Az elvárásunk az volt, hogy a vezetőfejlesztő program fórumot biztosítson a vezetők számára dilemmáik megvitatására; emellett konkrét technikákat és praktikákat sajátíthassanak el, melyekkel könnyebben tudják venni az előttük álló akadályokat. Hogyan motiváljam a csapatom tagjait hibrid környezetben? Miképp építsek vezetőként bizalmat, ha nem vagyunk fizikailag egy térben? Hogyan és mennyi visszajelzést adjak a csapattagjaimnak?  Az általunk megalkotott fejlesztési program többek között ezekre a kérdésfeltevésekre épül.

Innovatív megközelítéssel a távoli együttműködés hatékonyságáért

Vezetőfejlesztő programunkban egy olyan innovatív megközelítést alkalmaztunk, amelyben ötvöztük az e-kurzusok és a bite-sized virtuális, oktató által vezetett képzési formák elemeit. A módszertanunk két alapelvet tartott szem előtt: lineáris megközelítés helyett egy ciklikus tanulási utat alakítottunk ki, amely egy-egy témakörre fókuszál és az arra reflektáló készségeket fejleszti. Emellett “tanulási tölcsérben” gondolkodtunk, amely az általános fogalmaktól indulva szűkít az egyéni igényekre. A résztvevők mind a négy fókusz téma esetében ugyanazon a tanulási úton haladnak végig, egyre inkább belemerülve a témákba az általános megfontolásoktól az egyre gyakorlatiasabb eszközökig.

A program négy fázisból épül fel, ezzel támogatva a témakörök elmélyítését és a résztvevői élményt:

  1. Az érdeklődés felkeltése: folyamatos kommunikáció a képzésről, speciálisan a programhoz készített grafikai anyagokkal.
  2. Információ átadás: az e-learning kurzus során a résztvevők elsajátíthatják az adott témához kapcsolódó legfontosabb elméleti keretrendszereket. Ehhez egyedi videós tartalmakat készítettünk mindegyik témakörhöz kapcsolódóan.

Fontosnak tartottuk, hogy az e-kurzus érdekes és élvezhető legyen, nem csak tartalmát, de formáját tekintve is. Éppen ezért egy videó alapú megközelítést választottunk, ahol a szakértőink által összeállított és ügyfelünk HR-es munkatársai által kiegészített, jóváhagyott tartalmat egy gyakorlott műsorvezető (Batiz András) rövid, animációkkal színesített videókban osztotta meg.

  1. Implementáció: az első virtuális tréning alkalom során elmélyítjük a résztvevők tudását, és a mindennapokba beépíthető technikák gyakorlása van a fókuszban (pl. hogyan építsünk fel egy visszajelzést vezetőként).
  2. Integráció/alkalmazás: a második virtuális tréning alkalom során a résztvevők group coaching és szerepjáték helyzetekben dolgozhatnak fel számukra aktuális vezetői kihívásokat.

Rugalmas tanulási lehetőség a sűrű mindennapokra szabva

A hibrid működés bevezetésével a vezetők mindennapi feladatai is jelentősen megnőttek és számos új kihívásban kellett helyt állniuk. Éppen ezért fejlesztési programunk fontos célja volt az is, hogy mindez számukra a mindennapokba integrálható legyen, illetve rugalmasan elvégezhető programelemeket kínáljunk. A fejlesztési program egyik legnagyobb előnye, hogy nem követeli meg a résztvevőktől, hogy egész napokra kiessenek a munkavégzésből egy-egy tréning miatt. A 120 perces virtuális tréning alkalmak könnyen beilleszthetők egy sűrű napba is, az e-kurzus elvégzése pedig teljesen rugalmasan, saját tempó szerint történhet, nem konkrét időhöz kötve.

A siker titka tehát nem csak az, hogy a fejlesztés platformja egybeesik a jelenleg résztvevők számára releváns kommunikációs csatornákkal, hanem emellett a jelenkor szükségleteihez és tartalomfogyasztási szokásaihoz alkalmazkodva biztosít maximális rugalmasságot a tanulási folyamatban.

Eddigi eredményeink

Szerencsére azt mondhatjuk el, hogy az új módszertan és a megújult tartalom sikeresen egészítette ki és/vagy váltotta fel a korábbi klasszikus kurzusokat. Vezetői szinttől függetlenül úgy látjuk, hogy a kínált megoldás mindenkinek új és jól használható alternatívát kínál. A megszerzett tudásnak köszönhetően a távoli vezetés és az új munkavállalók integrálása hatékonysági szempontból gördülékenyebbé vált. A résztvevői visszajelzések legnagyobb pozitívumként a képzési tartalmon túl sokszor kiemelték a program sokszínű módszertani megközelítését:

’Super new approach. Very useful and good combination of video material and coach sessions. Also liked the idea of multiple short sessions.’

’Aktuális témák, jó megközelítés, jó trénerek.’

’Motivation, trust, feedback, remote leading – all had a good content which I must start to use in daily life and there is no space to list up here. Therefore I have a regular blocker in my calendar to re-check the materials, notes.’

A kvantitatív visszajelzések alapján a résztvevők 87%-ban találták hasznosnak a fejlesztési programot és 93%-ban ajánlanák azt másoknak is.

Ügyfelünk egy gyorsan növekvő szervezet, ahol kulcsfontosságú a munkavállalók gyors és hatékony integrációja. Vezetői oldalon különösen fontos a hovatartozás érzésének felépítése, mélyítése. A tananyag képes volt új perspektívába helyezni a távoli vezetést, hangsúlyozva a bizalom fontosságát. Sikernek könyvelhetjük el, hogy ügyfelünknél a fluktuáció stagnál és jelentősen az iparági átlag alatt sikerült tartani, mindemellett a vállalat drasztikus növekedése is büszkeségre adhat okot.

Szerző: Novák Dóra